top of page

Lúdtalp torna

A lúdtalp a leggyakoribb, népbetegség számba menő statikai lábbetegség. A láb hosszanti és harántboltozatának egyidejű süllyedését jelenti, de a harántboltozat lelapulása önállóan is előfordulhat.

 

Hajlamosító tényezők:

Csecsemőkorban a láb boltozatai még nem alakultak ki, a talpak kontúrját a vastag talpi zsírpárnácskák határozzák meg. Az állás, járás kezdetén, ha a szülők türelmetlenek és többet járatják a gyermeket, mint amennyit önmagától állna és járna, túlterhelik a kisgyermek lábát.Az óvodás és kisiskolás kor az intenzív növekedés időszaka a gyermekek életében. A végleges lábboltozatok ekkor alakulnak ki. A laza szalagrendszer, a láb túlterhelése, a mozgás hiánya és a nem megfelelő cipőviselet mind elősegítik a lúdtalp kialakulását.

 

A lúdtalptorna célja, hogy a sarokcsont normál tengelyállása mellett a láb hosszanti és harántboltozatai megfelelően alakuljanak, a boltozatot tartó talpi kisizmok megerősödjenek.

 

A játékos, egyszerű eszközöket igénylő gyakorlatokat a néhány alkalmas betanítás után rendszeresen otthon is kell végeznie a gyermeknek.Fontos a gyermek folyamatos ellenőrzése, a megfelelő cipő (szükség esetén lúdtalpbetét) viselése, valamint a természetes talajon (fű, homok, kavics) mezítláb járás ösztönzése. 

 

A lúdtalptornát felnőtteknek is ajánljuk!

 

Állómunkát végzők, sportolók (futók, labdajátékosok) különösen nagy terhelésnek teszik ki alsóvégtagjaikat. Hajlamosító ok lehet még a rossz cipőviselet és a túlsúly is! A lábboltozatokat tartó izmok gyengesége túlterheli a csontokat rögzítő szalagrendszert, hosszútávon ezek a szalagok túlnyúlnak, így a boltozatok lesüllyednek, az izomegyensúly felborulásával pedig a lábujjak is deformálódhatnak.

 

Felnőtt korban gyakori lábpanaszok:

  • lúdtalp

  • bütyök, kalapácsujj

  • Achilles ín fájdalma, gyulladása

  • talpi bőnye fájdalma, gyulladása

 

 

Ezek hátterében számos ok állhat, melynek kiderítése szakorvos és a gyógytornász feladata. A lábaink számos ízületen és izmon keresztül összeköttetésben állnak a gerincünkkel. Bárhol is legyen a hiba, egy biztos, hogy a probléma alatt vagy fölött is kialakulhatnak panaszok. Például: hanyag tartás esetén megváltozik az alsóvégtag ízületek helyzete is, melyek eredményeként kialakulhat a bokasüllyedés.Ha valakinek lúdtalpa van, megfájdulhat a térde,csípője, de lehet derék vagy akár nyakfájdalma is!

 

Az ok feltárása után a fent leírt összefüggések miatt a kezelés összetett. Egy biztos, hogy a panaszok rendezéséhez elengedhetetlen lesz a célzott lábtorna. A torna során a lábboltozatokat kialakító izmok aktív erősítése mellett a zsugorodott izmok nyújtása történik, a túlmozgó ízületeket azizmok megerősítésével stabilizálni kell, a kötött ízületeket pedig mobilizáljuk. Ehhez szükséges még a helyes testtartás megérzése, az alsóvégtagok és a gerinc tartáshibáinak korrekciója. A cél, hogya betegben tudatosuljon a láb helyes terhelése, csökkenjen a mindennapokban a fájdalma.

bottom of page