top of page

Manuálterápia

Manuális terápia azoknak a diagnosztikai és terápiás fogásoknak az együttese, amelyek a támasztó-mozgató rendszer visszafordítható működési zavarainak a vizsgálatával és kezelésével foglalkozik. Izületi és gerinc panaszok kezelésének lehetséges formája.

 

A manuálterápiás kezelés célja, hogy zömében kézzel (manualis) végzett technikákkal az ízületek mozgáskorlátozottságának oldásával, az izomzat szükség szerinti lazításával helyreállítsa a gerinc és a végtagi ízületek mozgásdinamikáját, funkcióját, eredeti statikáját, stabilitását, ezáltal csökkentve, megszűntetve a fájdalmat.

 

A mozgásszegény, ülő életmód, a rossz testtartás és a csontrendszer helytelen vagy hirtelen nagy terhelése miatt az ízületekben mozgást beszűkítő elváltozások, ízületi blokkok alakulhatnak ki. Ízületi blokk meglétekor az adott ízület mozgása egy, vagy akár több irányba is korlátozottá válik. Ennek hatására a statikai viszonyok megváltoznak, szomszédos szegmentekben túlmozgás, degeneratív elváltozás, fájdalom, az izmokban túlfeszülés vagy túlnyúlás, izomegyensúly felborulás jöhet létre. Mindezek reflexes reakcióként a elszíneződések, illetve érdes felületek alakulhatnak ki a problémás területen. Az ízületi blokkok oldásával az ízületi problémák többsége orvosolható.A manuális medicina két részből áll: a manuális diagnosztikából és a manuális terápiából.A diagnosztika egy nagyon alapos, egész testre kiterjedő vizsgálat, melynek során a terapeuta felállít egy funkcionális diagnózist. A felállított diagnózis alapján, egy egyénre szabott kezelési tervet határoz meg.

 

A terápia alatt kezelési fogások széles tárházát használja, ebből választja ki az adott funkcionális helyzetnek leginkább megfelelő fogást, ami irányulhat az izület mozgatására, izomnyújtására, izomműködés normalizálására, kötőszövet lazítására, idegnyújtásra stb.

 

A manuálterápia alkalmazási területei:

 • Hátfájdalom, csípőfájdalom, derékfájdalom

 • Könyökfájdalom, végtagfájdalmak

 • Nyakfájdalom, vállfájdalom

 • Izom eredetű mozgáskorlátozottság

 • Kezdődő gerincsérv, porckorongkopás

 • Mozgásszervi eredetű fejfájás

 

 

A manuálterápia ellenjavallatai:

 • Tumoros betegeknél

 • Traumás eltéréseknél

 • Gyulladásos folyamatokkor

 • Oszteoporózisban szenvedőknél

 • Vérzékenyeknél

 • Agyi és érbetegségekben szenvedőknél

 

A kezelés után a páciens minden esetben egyénre szabott házi feladatot kap. Ez lehet izomerősítő, izom nyújtó, vagy autómobilizációs gyakorlat. A házi feladat a terápia elengedhetetlen része, azt a célt szolgálja, hogy a kezelt struktúrák megmaradjanak a jó helyzetben, az izomegyensúly az izületek körül helyre álljon, ezáltal a következő kezelések alkalmával könnyebben, és gyorsabban engednek majd, a még diszfunkcióban lévő szövetek.

 

Fontos!

 

Első alkalommal a vizsgálat és kezelés 1,5-2 órát is tarthat és rendszerint tart is, mert a terapeuta a gerincet csigolyáról csigolyára vizsgálja át minden mozgásirányban. Kérjük első jelentkezéskor hozza magával eddig készült leleteit, röntgen felvételeit, CT vagy MRI leletét (ha van).

 

Annak érdekében, hogy minden izületet jól megvizsgálhassunk és minden problémás területhez jól odaférhessünk a kezelés fehérneműben (ha ez zavaró fürdőruhában – hölgyeknél csak is két részes fürdőruha) történik.

 

Az első manuálterápiás kezelés után 6-12 órával fájdalmat, izomlázszerűséget érezhet a kezelt páciens. Ennek oka gyakran a lazítás hiánya, amelynek egy-két napon belül meg kell szűnnie.

A kezelést követő 24 órában kerüljük az erőteljesebb fizikai aktivitást (torna, edzés stb.).

 

A manuálterápiát orvos és gyógytornász végezheti. A manipulációs műfogások (ropogtatások) vizsgálat nélküli vagy helytelen alkalmazásából szövődmények származhatnak, ezért érdemes körültekintően szakembert választani.

bottom of page