top of page

McKenzie-féle mechanikai diagnózis és terápia

A McKenzie féle Mechanikai Diagnózis és Terápia (MDT) módszere egy nemzetközileg elismert módszer a gerinc- és a végtagfájdalom vizsgálatában és kezelésében, melyet Robin McKenzie új-zélandi gyógytornász fejlesztett ki. Világszerte széles körben, közel 40 országban alkalmazzák több mint 30 éve.

Elsősorban gerinc panaszokkal keresik fel a szakképzett terapeutákat, de ahogy az fentebb is olvasható, egyéb végtag probléma esetén is hatásos.

Mckenzie a gerincet és az izületeket mintegy mechanikai szerkezet képzeli el és kezelésüket is mechanikai elvekre építi.

A vizsgálat részletes kikérdezéssel kezdődik, ekkor a terapeuta a panaszok természetéről szeretne információkat szerezni. Ezt követően mozgásvizsgálat történik, amikor az a kérdés milyen mozgások fokozzák a problémát (ugye mechanikai problémában gondolkodunk), illetve van-e olyan mozgás, ami esetleg enyhíti a tüneteket. Ismételt mozgásokat alkalmaz a módszer és nemcsak a fájdalom vagy zsibbadás változását figyeli, hanem a mozgástartományét is. Az MDT több csoportba osztja a panaszokat és a kezelési lehetőségeket. Az előbb leírt kikérdezés és mozgásvizsgálat után el lehet dönteni a páciens melyik csoportba tartozik, hogyan érdemes őt kezelni. Ezek a beosztások azért fontosak, mert az MDT ezen rendszerezés alapján felismeri a betegek azon kis csoportját, akiken ezzel a módszerrel nem tud segíteni, mivel a kiváltó ok valószínűleg nem mechanikai eredetű.

A vizsgálatból származó információk alapján a terapeuta speciális gyakorlatokat fog előírni, valamint tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogy milyen testtartás lenne kedvező, illetve, hogy mi lenne átmenetileg kerülendő a javulás érdekében.  Fontos a beteg bevonása, aktív részvétele, otthoni házi feladat végzése, tanácsok megtartása, így lehet elérni a  gyógyulást és megtartani azt.

A preferált gyakorlatot naponta ötször-hatszor végre kell hajtani. Ez valószínűsíti, hogy rövidebb idő alatt pozitív változás következik be, mint a terapeuta által, heti egyszer-kétszer végrehajtott kezelés, minimalizálhatja a rendelőben tett látogatások számát, időt és pénzt spórolva. Végülis a legtöbb beteg sikeresen tudja kezelni önmagát.

A neten sok különböző gyakorlatot lehet találni, ami valóban a Mckenzie módszer része, de nagyon fontos szakképzett terapeuta felkeresése, mert akár árthatunk is magunknak ezekkel a gyakorlatokkal!

Akut időszakban is alkalmazható a kezelés, de minél korábban, minél kisebb panaszokkal jön a páciens, annál könnyebb és gyorsabb uralni a fájdalmat, ne várjuk meg amíg mozgásképtelenek leszünk.

 A módszert azok a gyógytornászok és orvosok alkalmazhatják, akik a Nemzetközi vagy a Magyarországi McKenzie Intézet által oktatott tanfolyamokon vettek részt, erről bizonyítvánnyal rendelkeznek.

 

A McKenzie módszer alkalmazható az alábbi esetekben:

 

  • Porckorong sérv (discus hernia)

  • Porckorong kitüremkedés (protrusio, prolapsus)

  • Karba vagy lábba sugárzó fájdalom vagy zsibbadás

  • Nyak, hát, derék fájdalom

  • Egyéb nagyizületi fájdalmak, kopások: váll, könyök, csípő, térd

bottom of page