top of page

Spinal Mouse Gerincvizsgálat

Kíváncsi az egész gerincének funkcionális és statikai állapotára? Gerincpanasza, gerincfájdalma van, vagy még nincs, de szeretne mindent megtenni annak érdekében, hogy nem is legyen? Szeretné pontosan tudni, hogy minden rendben van-e gyermeke, unokája gerincének felépítésével, működésével?

npk_logo_5x2cm.jpg

A Nemzeti Pedagógus Kar ajánlásával

A XVI. kerületben, a Baross Egészségközpontban sugárzásmentesen működő, egyszerű eszközzel gyorsan, fájdalommentesen választ kaphat ezekre a kérdésekre.

A SpineMouse (gerincegér) készülékkel történő vizsgálat már nálunk is elérhető! Az állapot felmérése után intézetünkben lehetőség van a probléma orvoslására.

Képzett gyógytornászainak egyéni vagy csoportos gyógytorna programot állítanak össze felnőtteknek/ gyerekeknek. A mozgásprogram befejezését követően a vizsgálat ismétlése alkalmas a terápia hatékonyságának objektív ellenőrzésére.

A gerincegér egy olyan speciálisan gerincre kialakított biomechanikai mérőeszköz, ami az elektromágneses impulzusváltozásokon alapul.

A mérés lényege, hogy a vizsgáló a kézbe fogható (számítógép egerére hasonlító- vizsgálat neve is ebből adódik) mérőműszert végiggurítja (húzza) a gerinc vonalán, a nyak aljától elkezdve a keresztcsont aljáig. A görgő a tövisnyúlványokon döccen, a műszer ezt érzékeli.

A mért jeleket a műszer Bluetooth-on keresztül továbbítja a számítógépre, ahol egy szoftver értékeli az eredményeket és átlag populációhoz viszonyítja nem, kor, testsúly és testmagasság figyelembe vételével.

Ezzel a megbízható, tudományos számítási módszerrel képesek vagyunk a gerinc alakjának, mobilitásának-, minden egyes csigolyarészlet helyzetének és mozgásának-, tartási kompetencia vagy elégtelenség-, a gerinc síkjainak, kisizületeinek elemzésére, és a gerinc kóros mozgékonyságának kimutatására.

Mit mér?

A készülék méri a háti és ágyéki gerincgörbületeket, két csigolya közti szegmentális szögeket és a változásokat (ROM – Range of Motion), méri még a törzsdőlést és a keresztcsont vagy medencebillenést is. A mérések lényegi része, hogy nemcsak statikus, álló pozícióban végezhetőek el, de funkcionális (előre-, hátradőlés) és terhelt helyzetben (Matthias teszt súlykitartással) is. Fejlesztettek szoftvert még gerincferdülés, bordapúp, nyaki görbületek mérésére is.

Mire jó?

A merés egyik legfontosabb előnye, hogy a Betegnek nem jelent sugárterhelést, ellentétben a hasonló mérési adatokkal szolgáló röntgennel szemben.
A másik nagy előnye, hogy funkcionális és terheléses vizsgálatokra is képes, így több adatot nyerve, és közelebb kerülve a gerinc egységes és teljes megértéséhez.

A gerincsebésznek nagy segítséget adhat a műtéti tervezésben, illetve a Betegek utánkövetésében a műtét, vagy konzervatív terápia után. Továbbá segíti az új szemléletű komprehenzív gerincgyógyászat kutatását és fejlődését.

Áraink
bottom of page