top of page

Yin Yang Jóga

Oktató - Kertészné Kata

A természetben minden az egyensúlyra törekszik, a Yin és Yang tökéletesen harmóniája felé. Ezt tükrözi a Yin-Yang szimbólum is.

A Yin-hez kapcsolódó minőségek női, befogadó, áradó, passzív, tápláló, levegős, éteri, finom, az Isteni és a mennyei teremtés irányába felfelé halad, testünket a földhöz közel, mozdulatlanul tartja, földelő. 

A Yang-hoz kapcsolódó minőségek férfi, középponthoz közelítő, aktív, sűrűsödő, nehezebb, lefele a már megteremtett földi lét erősítése, fenntartása felé áramlik, felfele mozdul, kitart pózokat, felemel, egyensúlyoz.

A Yin a mozdulatlanság, a Yang a mozgás jógája.

A legtöbb ismert jógatípus (mint az Astanga, Vinyasza Flow, Power, Hatha Jóga) a Yang típusú tehát aktív, dinamikusabb jógatípusok, ahol az izmokkal dolgozunk. 

A Yin jógairányzat, erősen meditatív jellegű, passzívnak és lágynak tűnő, mégis igen mélyen megdolgozza a testet fizikailag és energetikailag egyaránt.

Többnyire a talajon végezzük a gyakorlatokat, miközben törekszünk teljesen ellazítani izmainkat, kioldani a testben felgyülemlett feszültséget. Hosszan, 3-5, de akár 8 percig is kitartunk egy-egy ászanát. Csak a gravitációval dolgozunk, a test mélyebb rétegeibe, a kötőszöveteink, az ízületeink (ízületi folyadék termelése), csontjaink (csontritkulás megelőzése) és belső szervek egészségére hatunk.

 

Az óra első felében Yin típusú gyakorlást végzünk, elengedjük a testben és az elmében lévő feszültséget, melyen keresztül megtapasztaljuk a csendet, a befele fordulást, az elfogadást.  

Az óra második felében Yang típusú, azaz dinamikus gyakorlást végzünk, ahol a jógatesthelyzetek folyamatos mozgássá állnak össze. Ez a jógafajta egyszerre fektet hangsúlyt a precíz testtartásra, a légzés és a mozdulatok összehangolására és a mozgásban rejlő meditatív energiák kihasználására.

 

A két stílus jól kiegészíti egymást, a gyakorlónak segít megtalálni saját egyensúlyát. Mindkét féle minőséget (Yin-passzív, Yang-aktív, Flow) erősítjük gyakorlásunk során, így lesz teljes harmónia a test, szellem, lélek egységében. 

 

Kortól és nemtől függetlenül mindenki számára ajánlott jógatípus. A gyakorlás mindig az óra résztvevőinek igényéhez igazodik, lehetőségeket kínál kezdőbb és haladóbb jelenlévők számára.

Kertészné Kata órái:

Kedd 09:00 - 10:30

Csütörtök 09:00 -10:30

bottom of page